Een krachtige foto is niet zomaar gemaakt. Dit vereist verbinding, inzet en een wederzijds respect. In deze blog leg ik jullie uit hoe ik werk en wie mijn inspiratiebron is. 
Hoe komt een krachtig portret tot stand? Komt iemand binnen en heb je gelijk zo'n foto? 
Een zielsportret is er niet zomaar. Dit kost tijd, energie en het opbouwen van vertrouwen. Om iemand in zijn volle puurheid te kunnen vastleggen, moet diegene zich helemaal op z'n gemak voelen. 

Het eerste contact
Wanneer je middels een DM of het contactformulier een berichtje stuurt dat je  interesse hebt in een shoot, begint het hele proces. Ik vraag in het formulier al een klein tipje van de sluier op te lichten over het verhaal van de jou en wat je zo aantrekt in mijn werk. Van daaruit plannen we een kennismaking in. Deze kan zowel via Skype als fysiek plaatsvinden. 

Het interview / kennismakingsgesprek
Het doel van dit gesprek is om elkaar beter te leren kennen en de basis te leggen voor de shoot. Zo gaan we in op het waarom van de shoot, er is een reden waarom je mij boekt.
Ik stel gerichte vragen om zo een beeld te krijgen van het (levens)verhaal. Zo vraag ik naar jeugdherinneringen, dingen waar je blij van wordt of waar jij je juist over op kan winden. Maar ook persoonlijkere vragen: wat waren hoogtepunten en dieptepunten in het leven. Hoe ben je met die tegenslagen omgegaan en hoe sta jij in je kracht? Wanneer er een Life.Story is bijgeboekt zullen we er nog dieper op ingaan, dit zodat ik vanuit het interview al een verhaalschets op kan maken. 

De voorbereidingen
Een shoot vergt de nodige voorbereidingen. Elke shoot vind plaats in mijn studio in Rijssen. Omdat ik de persoon zo puur en authentiek mogelijk wil vastleggen, vraag ik om kleding rustig te houden qua kleuren en prints te vermijden. Ik vind het belangrijk dat jij je helemaal op je gemak voelt en eigen kleding helpt hier het beste bij. We bespreken samen de beste kledingopties. Vaak is er een kledingwissel mogelijk tijdens de shoot om een zo divers mogelijk beeld neer te zetten. Make-up probeer ik het liefst te vermijden. Dit is een grote stap voor veel vrouwen omdat het een veiligheid geeft. Maar een shoot bij mij gaat om je pure zelf te accepteren en omarmen. Kort voor de tijd is er een laatste check wat betreft tijdstip. Omdat het een studio shoot betreft waarbij ik werk met flitslicht, is het niet weersafhankelijk. 

De shoot

"Het wordt een intieme reis langs je geschiedenis. Een reis die we samen gaan maken, in mijn studio waar enkel jij, mijn camera en ik samen zijn. Een volle focus op jou. Want ik geloof dat jij er mag zijn met jouw verhaal en unieke schoonheid. Je hebt niet meer nodig dan jezelf te zijn."

Dan is het moment daar dat de shoot plaats zal vinden. Na binnenkomst is er eerst tijd voor een kopje koffie of thee. Dit zodat je kunt aarden, alles wat die dag eerder gebeurt is los kunt laten en helemaal in de sfeer van de shoot kunt komen. Dan zullen we naar de studio gaan waar we gemiddeld 1 - 1.5 uur bezig zullen zijn. We beginnen ontspannen met luchtige onderwerpen om te wennen aan het gefotografeerd worden. Gedurende de shoot zullen we steeds meer die reis maken door je verhaal.  Hiervoor maak ik gebruik van moment design. Dit is een techniek waarbij ik door vragen te stellen, situaties terughaal zodat je weer (gedeeltelijk) beleeft. Het is een intiem moment waar alles er mag zijn wat voorbij komt qua emoties, zonder oordeel naar jezelf.  Hier ontstaan de meest krachtige, pure portretten. Aan het eind gaan we langzaam weer terug naar het heden en sluiten we positief af. 

Jouw werk zit erop, nu ga ik aan de slag om de beelden tot kunstwerken te maken. Jouw persoonlijke kunstwerken. Ik werk graag in zwart/wit omdat hier verhaal en emotie het sterkst naar voren komt. Bij een Life.Story ga ik ook aan de slag met het vormgeven van jouw 'mini autobiografie'. Binnen 14 dagen ontvang je van mij een mailtje met daarin een datum voor de reveal sessie. 

Reveal Sessie
Tijdens dit moment komen de beelden tot leven. Het resultaat zal getoond worden en je krijgt de kans om jouw favoriete beelden te kiezen. Als cadeau van mij krijg je 1 print van 20x30 gratis. Overige beelden en prints zijn bij te bestellen. Ik zal verschillende materialen laten zien waarop jouw persoonlijke kunstwerken gedrukt kunnen worden. Ook zie je de definitieve tekst over jouw verhaal. 
De producten worden gemiddeld tussen 2 en 3 weken geleverd. 

Met Jimmy Nelson

©Jimmy Nelson - Fabrique des Lumieres

Inspiratie

Een van mijn grootste inspiratiebronnen is Jimmy Nelson. Deze fotograaf kreeg grote bekendheid door zijn fotoboeken waarin hij mensen van over de hele wereld vast heeft gelegd. Zijn laatste boek bevat allemaal series over de Nederlandse klederdracht. Een kenmerkende uitspraak van hem is: "It's not about the picture, it's about the journey." Jimmy brengt weken, soms maanden, door bij een stam, voor hij het vertrouwen gewonnen heeft. Hij noemt het een spel van liefde, waarin er wederzijds respect moet groeien. De focus ligt bij hem op connectie. Vanuit die connectie gaat hij pas bezig met het vastleggen van de mensen. Een werkwijze die ik van harte omarm. 
Back to Top